O Δρ. Θεόδωρος Χίου είναι δικηγόρος Αθηνών, ιδρυτής και διαχειριστής του ομώνυμου δικηγορικού γραφείου (Δρ. Θεόδωρος Χίου & Συνεργάτες). Παρέχει νομικές υπηρεσίες συμβουλευτικής και δικαστικής υποστήριξης, σε όλο το φάσμα του δικαίου πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, νέων τεχνολογιών και καινοτομίας, εκπροσωπώντας, μεταξύ άλλων, δημιουργούς, καλλιτέχνες, φορείς ερευνών, διαδικτυακά καταστήματα και καινοτόμες startups. 

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (Master 2) και διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου-CEIPΙ (1ο βραβείο από την Research Federation «Europe en mutation» του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και του CNRS). Έχει διατελέσει υπότροφος-ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και στο Max Planck Institute (Μόναχο). Αυτή την περίοδο εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα ως υπότροφος ΙΚΥ στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ.

Ο κ. Χίου είναι εγκεκριμένος Καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Paris 13/IdEF και έχει διδάξει δίκαιο διανοητικής ιδιοκτησίας, δίκαιο του διαδικτύου, δίκαιο προσωπικών δεδομένων και ηλεκτρονικού εμπορίου ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Επίσης, έχει παρουσιάσει και επιμεληθεί ανοιχτά και ενδοεπιχειρησιακά σεμινάρια σε Ελλάδα και Κύπρο με θέμα το Γενικό Κανονισμό, ενώ έχει συμμετάσχει σε έργα προσαρμογής υπευθύνων επεξεργασίας στο νέο πλαίσιο. 

Αρθρογραφεί τακτικά σε ελληνικά και ξένα νομικά περιοδικά και είναι συγγραφέας του έργου Copyright and Streaming (2010). Το 2015 ίδρυσε το πρώτο εξειδικευμένο νομικό site για το δίκαιο διανοητικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα www.IPrights.GR. 
.